Skip to main content

Bruk av arbeidsklær og sikkerhetsklær varierer fra ytre lag til skjorter, inkludert synlighetstøy. Uansett hvor du jobber, trengs slike klær hele året, men hva er det viktigste? Hva er arbeidsklær?

Vel, Klesprofil er her for å liste opp de essensielle klærne du trenger for å jobbe utendørs eller rundt tunge maskiner. Enten du kjøper arbeidsklær til deg selv, en kollega eller en bedrift, er det greit å få med seg dette!

Oppdag hvordan arbeidsklær kan hjelpe deg med å holde deg trygg og mer…

Oppdag hvordan arbeidsklær kan hjelpe deg med å holde deg trygg og mer... | Klesprofil.no

Arbeidsklær er klær som brukes under manuelt eller tungt arbeid. Du har kanskje sett disse klærne på byggeplasser, ingeniørfirmaer, produksjonsfirmaer og servicenæringer fordi de gir høy holdbarhet og sikkerhet. Videre bør du bruke riktig arbeidstøy hvis du tilbringer mesteparten av tiden din utendørs for å holde deg trygg og varm. Med Klesprofil kan man få sine egne logoer og merket opp klærne slik at man er lett gjenkjennelig, både i og utenfor arbeidsplassen. Det skaper også en god følelse av tilhørighet.

Materiale som brukes til arbeidsklær er slitesterkt, motstandsdyktig mot slitasje og ofte vanntett. Dette betyr også at du vil være beskyttet mot ugunstige værforhold samt kjemiske sprut. Når ekstreme temperaturer, fall, elektrostatisk oppbygging eller glatte overflater er tilstede, bør sikkerhetsbekledning brukes.

Hvilke er de ulike typer arbeidsklær?

Friluftsarbeidere må være oppmerksomme på viktige elementer når det gjelder arbeidsklær hele året. Blant disse er:

 • Jakker
 • Kroppsvarmere
 • Fleecer
 • Skjorter
 • Hettegensere og gensere
 • Bukser og shorts
 • Kjeledresser
 • Synlighetsprodukter
 • Regntøy
 • Flammesikkert
 • Arbeidshansker og luer

Klærne vil også inkludere hi-vis-klær, som vanligvis brukes mtp. jakker og bukser.

Å bruke hi-vis-klær gjør deg godt synlig, og de er laget med reflekterende paneler belagt i fluorescerende, matt materiale. En jakke kan for eksempel være laget av matt gult eller oransje materiale med reflekterende striper.

Hi-Vis-klær – Når du skal bruke det
Hi-Vis-klær Når du skal bruke det | Klesprofil.no

For det første, hvis byggeplassen har en policy for høy synlighet, må du selvsagt følge den.
I tillegg bør klær med høy synlighet brukes når kjøretøy eller anlegg er i drift. Dette vil inkludere når sjåfører forlater et kjøretøy.
Til slutt krever enkelte arbeidsplasser, for eksempel midlertidig trafikkstyring, høyere standarder for synlige klær. Som et resultat av høyere hastigheter må sjåførene se farer på avstand, noe som gir dem mer tid til å reagere. Det er derfor langermede jakker og synlige bukser anbefales. Det er titt og ofte man ser slike når det er arbeid langs veien, og man blir omdirigert eller holdt igjen til det er klart å kjøre.

Funksjoner for arbeidsklær

Det er mange funksjoner for arbeids og sikkerhetsklær, de er også designet for å holde deg varm og trygg. Før vi gir mer informasjon, har vi gitt et eksempel på noen, med en jakke som eksempel.

 

Funksjoner for arbeidsklær som kan bæres | Klesprofil.no

For å sikre at du får det personlige verneutstyret (PPE) som holder deg trygg, er det viktige spørsmål du bør stille deg selv når du kjøper arbeids- og verneklær.

Været i Norge kan været være uforutsigbart. Derfor, før du starter en jobb eller et prosjekt, bør du vurdere årstiden og hva slags vær du kan forvente. Som vi alle vet, kan man forvente en god del uforutsigbare værforhold.

Sommeren gir varmere og tørrere temperaturer, mens vinteren gir lavere temperaturer og tidligere netter, noe som kan redusere sikten. Alle disse faktorene må vurderes. Vi har laget noen tips for å hjelpe deg å velge arbeidstøyet ditt for å passe med været.

Tørt og varmt vær:

Arbeidshorts og t-skjorter som arbeisklær, med ekstra pusteevne for å holde deg kjølig og komfortabel mens du jobber.
Du bør bare bruke shorts hvis de passer for jobben du gjør. I tillegg, hvis et arbeissted har retningslinjer for klær som forbyr shorts, bør du også følge denne regelen.
Våren og tidlig høst er utmerkede sesonger for å bruke lette beskyttelsesjakker. Dette kan inkludere kroppsvarmere eller vester og hettegensere.

Vått og kaldt vær:

Bruk synlige klær, som jakker, bukser eller vester, for maksimal beskyttelse.
Gode underlagsklær for å transportere svette bort fra kroppen og holde deg tørr og komfortabel.
Vanntette nødvendigheter, akkurat som du ville gjort på tur, som jakker og arbeidsbukser.
Fortsett å legge opp med fleece og tykke jakker.

Jobben og dens krav for arbeidsklær

En vanlig feil er å ta en generisk tilnærming til arbeidsklær, i stedet for å tenke på de spesifikke behovene til jobben.

Sørg for at utstyret du bruker eller leverer er egnet til formålet, og utfør en fullstendig og nøyaktig risikovurdering. For hver oppgave, burde det være enkelt for arbeiderne og få tak på det tilgjengelige utstyret og klærne som hører til.

Du må vurdere de spesifikke risikoene du kan bli utsatt for og hvor lenge. I tillegg bør du ha på deg klær som gir omfattende beskyttelse, fra topp til tå, gjennom hele prosjektet og under alle værforhold.

I tillegg bør verneutstyret du kjøper sitte komfortabelt og sikkert. Dårlig passform ved bruk av arbeidstøy kan hindre produktiviteten din og gi mindre beskyttelse.

Ikke alle PPE og arbeidsklær er like. Over hele Europa er det strenge regler på plass for å sikre at arbeidstøyet er egnet til formålet. Du må alltid følge disse reglene.

Det er også viktig å holde seg informert om endringer i lovgivningen som kan påvirke retningslinjene for PPE og arbeidstøy.

Funksjonaliteten og kvaliteten til klær

For å velge riktig arbeidstøy bør du vurdere hva du eller dine ansatte faktisk gjør til daglig. Trenger du ekstra lommer? Kanskje arbeidsbuksene dine trenger noen beskyttende knebeskyttere? Disse små detaljene vil utgjøre forskjellen mellom godt og flott arbeidstøy som er trygt og funksjonelt.

Du bør alltid velge klær av høy kvalitet til arbeidsklærne dine, da du vil spare penger i det lange løp på grunn av at de er mer slitesterke. Arbeidsklær som er for billige kan forårsake mer problemer enn det er verdt, ved ikke å være slitesterke nok, eller gi tilstrekkelig beskyttelse.

 

Nå er du fullt forberedt til å kjøpe arbeidsklær, og du finner et godt utvalg og de nyeste utgivelsene her hos Klesprofil. Kontakt oss HER for spørsmål eller bestilling.

Leave a Reply