Skip to main content

Hva er det viktigste for dine arbeidsklær?

Optimale arbeidsklær: Trygt og sikkert!

Bruk av arbeidsklær og synlighetsklær kan variere fra bransje til bransje. Uansett hvor du jobber, trengs slike klær hele året, men hva er det viktigste? Hva er arbeidsklær?

Vel, Klesprofil er her for å liste opp de essensielle klærne du trenger for å jobbe utendørs eller rundt tunge maskiner. Enten du kjøper arbeidsklær til deg selv, en kollega eller en bedrift, er det greit å få med seg dette!

Oppdag hvordan arbeidsklær kan hjelpe deg med å holde deg trygg!

Arbeidsklær er klær som brukes under manuelt eller tungt arbeid. Du har kanskje sett disse klærne på byggeplasser, ingeniørfirmaer, produksjonsfirmaer og servicenæringer fordi de gir høy holdbarhet og sikkerhet. Videre bør du bruke riktig arbeidstøy hvis du tilbringer mesteparten av tiden din utendørs for å holde deg trygg og varm. Med Klesprofil kan man få trykk på arbeidsklær, slik at man er lett gjenkjennelig, både i og utenfor arbeidsplassen. Trykking på klær skaper også en god følelse av tilhørighet for de ansatte.

Materiale som brukes til arbeidsklær er slitesterkt, motstandsdyktig mot slitasje og ofte vanntett. Dette betyr også at du vil være beskyttet mot ugunstige værforhold og kjemiske sprut. Når ekstreme temperaturer, fall, elektrostatisk oppbygging eller glatte overflater er tilstede, bør sikkerhetsbekledning brukes.

Hva er de ulike typene arbeidsklær?

Friluftsarbeidere må være oppmerksomme på viktige elementer når det gjelder arbeidsklær hele året. Blant disse er:

Synlighetsprodukter, også kalt Hi-Vis-klær – Når skal du bruke det?

Å bruke synlighetsprodukter gjør deg godt synlig, og de er laget med reflekterende paneler belagt i fluorescerende, matt materiale. En jakke kan for eksempel være laget av matt gult eller oransje materiale med reflekterende striper, og vil gå under kategorien klasse 1, 2 eller 3 – basert på den totale overflaten som er fluoriserende og reflekterende på produktet.

Hvis byggeplassen har en policy for høy synlighet, må du selvsagt følge den. I tillegg bør klær med høy synlighet brukes når kjøretøy eller anlegg er i drift. Dette vil inkludere når sjåfører forlater et kjøretøy. Til slutt krever enkelte arbeidsplasser, for eksempel midlertidig trafikkstyring, høyere standarder for synlige klær. Som et resultat av høyere hastigheter må sjåførene se farer på avstand, noe som gir dem mer tid til å reagere. Det er derfor langermede jakker og synlige bukser anbefales. Det er titt og ofte man ser slike når det er arbeid langs veien, og man blir omdirigert eller holdt igjen til det er klart å kjøre.

Været i Norge kan været være uforutsigbart. Derfor, før du starter en jobb eller et prosjekt, bør du vurdere årstiden og hva slags vær du kan forvente. Som vi alle vet, kan man forvente en god del uforutsigbare værforhold.

Sommeren gir varmere og tørrere temperaturer, mens vinteren gir lavere temperaturer og tidligere netter, noe som kan redusere sikten. Alle disse faktorene må vurderes. Vi har laget noen tips for å hjelpe deg å velge arbeidstøyet ditt for å passe med været.

Tørt og varmt vær

Arbeidsshorts og t-skjorter som arbeidsklær, med ekstra pusteevne for å holde deg kjølig og komfortabel mens du jobber. Du bør bare bruke shorts hvis de passer for jobben du gjør. I tillegg, hvis et arbeidssted har retningslinjer for klær som forbyr shorts, bør du også innrette deg etter dette.

Vått og kaldt vær

Bruk synlige klær, som jakker, bukser eller vester, for maksimal beskyttelse.
Gode underlagsklær for å transportere svette bort fra kroppen og holde deg tørr og komfortabel. Vanntette nødvendigheter, akkurat som du ville gjort på tur, som jakker og arbeidsbukser. Fortsett å legge opp med fleece og tykke jakker.

Jobben og dens krav for arbeidsklær

En vanlig feil er å ta en generisk tilnærming til arbeidsklær, i stedet for å tenke på de spesifikke behovene til jobben.

Sørg for at utstyret du bruker eller leverer er egnet til formålet, og utfør en fullstendig og nøyaktig risikovurdering. For hver oppgave, burde det være enkelt for arbeiderne og få tak på det tilgjengelige utstyret og klærne som hører til.

Du må vurdere de spesifikke risikoene du kan bli utsatt for og hvor lenge. I tillegg bør du ha på deg klær som gir omfattende beskyttelse, fra topp til tå, gjennom hele prosjektet og under alle værforhold. I tillegg bør verneutstyret du kjøper sitte komfortabelt og sikkert. Dårlig passform ved bruk av arbeidstøy kan hindre produktiviteten din og gi mindre beskyttelse.

Ikke alle PPE og arbeidsklær er like. Over hele Europa er det strenge regler på plass for å sikre at arbeidstøyet er egnet til formålet. Du må alltid følge disse reglene. Det er også viktig å holde seg informert om endringer i lovgivningen som kan påvirke retningslinjene for PPE og arbeidstøy.

Funksjonaliteten og kvaliteten til klær

For å velge riktig arbeidstøy bør du vurdere hva du eller dine ansatte faktisk gjør til daglig. Trenger du ekstra lommer? Kanskje arbeidsbuksene dine trenger noen beskyttende knebeskyttere? Disse små detaljene vil utgjøre forskjellen mellom godt og flott arbeidstøy, som er trygt og funksjonelt.

Du bør alltid velge klær av høy kvalitet til arbeidsklærne dine, da du vil spare penger i det lange løp på grunn av at de er mer slitesterke. Arbeidsklær som er for billige kan forårsake mer problemer enn det er verdt, ved ikke å være slitesterke nok, eller gi tilstrekkelig beskyttelse.

Kontakt oss for en helt uforpliktende prat!

Vi er klare til å bistå dersom du ønsker hjelp med arbeidsklær!